betyg 4

Step up your freshness game!

20161211_123943-1

Recension av Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick

”Step up your freshness game.” Ja, så står det på mitt senaste testobjekt, Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick och nog är det fräscht så det förslår men hur långt räcker det egentligen i en alltmer aktiv tillvaro? Hur vi använder deo har förändrats och tack och lov använder de flesta män deo i dag, något som tidigare inte alls var en självklarhet men använder du rätt produkt och på rätt sätt?

Många väljer en deo och kör vidare på den tills den tas ur produktion eller tills den dag man trillar av pinn. Man är helt enkelt nöjd med det man har och ser ingen anledning att byta. För inte alltför länge sedan skedde inköpet nästan uteslutande i samband med att man handlade mat, man plockade i förbifarten upp ett 1, 2 eller 3-pack deo för en löjligt billig peng i ”skönhetsavdelningen”, i bästa fall matchade den parfymen man bar och när den tog slut köpte man en ny likadan. Det slog knappast några blixtar kring de här produkterna, nej det var ganska trista och ytterst slätstrukna val, ofta signerade Nivea och Rexona. Sedan kom AXE med sitt djärva formspråk och allsköns coola produktnamn och då ville man prova alla, helst samtidigt. Men det var en deo, hur stor skillnad kunde det vara? Nuförtiden vet vi bättre. Det är skillnad på deo och deo och det ligger avancerad vetenskap bakom produkterna.

Min morfar, må han vila i frid, luktade Old Spice så länge jag kan minnas. Han använde det klassiska rakvattnet och när deosticket kom någon gång på 80-talet kompletterade han sin doftarsenal med denna snustorra, kemiskt doftande styggelse och det spelade ingen roll om han högg ved, fiskade aborre eller satt i chesterfieldfåtöljen och läste böcker för mig och mina syskon. Det låg alltid ett (förmodligen giftigt) moln av Old Spice i luften. Till hans försvar var väl inte urvalet för äldre män med ett tydligt vanemönster, bosatta på en skärgårdsö särskilt stort på den tiden. Nu har alla stora modehus matchande parfym och deo i sin produktportfölj men framför allt har ledande företag inom manlig hudvård försett oss med marknadens bästa produkter. Produkter som inte bara doftar gott utan också är skonsamma mot både användare, djur och natur.

recipe_for_men_deodorant_stick

Med sin doft av gröna äpplen och rosor är Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick oemotståndlig och avväpnande

Nu kan man dessutom välja mellan spray, roll-on eller klassisk deostick, samt deodorant och antiperspirant och vi kan väl stanna till där. Vad är skillnaden och när skall man egentligen välja det ena eller andra alternativet? Ett till synes aldrig sinande samtalsämne men nog så viktigt. Ditt val kan trots allt vara avgörande för hur nöjd du själv blir men framför allt, hur nöjd omgivningen kommer att vara med ditt val. Är man välsignad med ett lindrigt svettmönster klarar man sig oftast med en vanlig deodorant. En deodorant, såsom Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick gör det den alltid har gjort, den dödar svettlukt men förebygger inte svett. Vår armhåla utsöndrar som bekant odörer titt som tätt och deodoranter är avsedda att eliminera denna oönskade odör. Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick kompletterar därmed Recipe for Men‘s redan välfyllda utbud av topprylar men framför allt erbjuder den ett utmärkt alternativ till, i mitt tycke marknadens bästa deoprodukt.

Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick är en deostick som doftar diskret men himmelskt av gröna äpplen och blomster och till skillnad från många deosticks känns den riktigt skön att använda. Det är inte alls som morfars Old Spice, kemiskt, smuligt och torrt. Nej känslan här är snarare likvärdig en roll-on, och jag är helt klart en roll-on guy. Finns alternativet roll-on så går alltid sticken bort men här är skillnaden hårfin. Doften sitter i ett par timmar och jag känner mig fräsch och nyduschad. Tyvärr är den lite, och jag säger lite klibbig efter applicering. Det är inget som inte går att leva med men det sänker mitt betyg något. Eftersom det trots allt rör sig om en deodorant håller den heller inte svetten borta men det var väntat, vilket osökt för oss vidare till…

Antiperspiranter. Dessa produkter är till skillnad från deodoranter avsedda att förhindra kroppen att producera svett. Utan att bli alltför vetenskaplig sker detta genom att porerna blockeras så att svetten inte kan tränga igenom och ser till att användaren håller sig torr under åtminstone ett helt dygn. Således är en antiperspirant att föredra om du svettas ymnigt och ofta får så kallade ”LP-skivor” under armarna. För bästa effekt skall man dessutom applicera sin antiperspirant innan man går och lägger sig så att den får verka under natten.

Par i världsklass. Nu kan du äga båda.

Par i världsklass. Nu kan du äga båda.

Men om det nu finns en produkt som blockerar svetten i 24 timmar, varför skall man då någonsin använda Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick, eller en deodorant överhuvudtaget? En självklar och fullt motiverad fråga. Jag själv använder båda men vid olika tillfällen. En antiperspirant ger visserligen en torrare känsla men personligen, då jag inte utvecklar stora svettfläckar särskilt ofta föredrar jag ändå den sköna uppfriskande känslan man får av en deodorant. Sedan finns det inte tillräckligt mycket forskning kring antiperspiranter för att kunna avgöra huruvida den blockerande formulan de facto kan vara skadlig för kroppen eller ej, vi snackar tungmetaller här. Det har rests en del varningsflaggor, inget har dock kunnat bevisas men för säkerhets skull bör man åtminstone undvika produkter som innehåller höga doser aluminium då dessa har misstänkts kunna orsaka både cancer och Alzheimers. Är du osäker så läs innehållsförteckningen och eventuell varningstext. Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick är helt naturlig och innehåller varken alkohol eller aluminium.

Bottom line: Vet jag med mig att det kommer att bli en rejält stressig dag på jobbet eller om jag precis har varit på gymmet och riskerar så kallade eftersvettningar väljer jag antiperspirant för dess trygghet, kanske inte så spännande men ack så effektiv. Vankas det däremot helg med ett restaurangbesök på kvällen eller kanske lite fredagsmys när jag mest skall gå omkring och löka i hemmets trygga vrå med enbart sambo att ta hänsyn till väljer jag istället en deodorant som Recipe for Men Alcohol-Free Deodorant Stick, helt på grund av dess ljuvliga doft och naturligt fräscha känsla av att vara nyduschad. Det är som med film, ibland är jag sugen på något allvarligt, ibland något kul.

betyg 4,5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s