Övrigt

Vacker och gedigen rakkniv i Solingenstål

recension rakkniv erbe

Recension av Erbe Straight Razor – Smooth Horn.

Det finns ett par ställen här i världen som historiskt sett producerat rakknivar av väldigt hög kvalitet. Om man hittar en rakkniv tillverkad i till exempel Sheffield, England, Eskilstuna, Sverige eller som här, Solingen i Tyskland så kan man vara säker på att det är grejer av bästa kvalitet. Min erfarenhet av nytillverkade rakknivar är något begränsad. Jag har mestadels samlat på mig och hanterat äldre knivar från förra seklets början eller från 1800-talet. Jag har vid ett fåtal tillfällen fått möjligheten att testa helt handtillverkade knivar av små enmanshantverkade och dessa brukar hålla en kvalitet långt över det vanliga. När det kommer till fabrikstillverkade, moderna knivar är det främst tyska Dovo som jag använt.

Erbe tillverkas i Solingen i Tyskland och är därmed av erkänt hög kvalitet. Dessa går inte att jämföra med dem du eventuellt hittar billigt ifrån Kina. Detta är riktiga grejer. Kniven som jag testat är en så kallad Full Hollow vilket innebär att den är djupt avsmalnande ner mot spetsen och har därmed ett relativt tunnt blad. Denna typ av slipning brukar funka för de flesta men om man har väldigt grov skäggväxt kan man behöva ett något grövre och tyngre blad. På bilden kan du se hur olika slipningar ser ut om man tittar på bladet framifrån. Notera att True Wedge är tjockare och helt kil-format!

rakkniv slipningar

Vanligtvis föredrar jag knivar som är mer åt Wedge då dessa känns mer stabila och tyngre men smaken är olika och Hollow är det helt klart mest förekommande.

Bladet är en 4/8 vilket är bland de mindre bladen. Även här föredrar jag de större som tex. 5/8 eller 6/8 och uppåt. Bladet är etsat med First Class i guld och det tillsammans med de blankpolerade skollorna i buffelhorn gör att kniven ger ett väldigt lyxigt och gediget intryck. Kniven kommer i ett fint pappfordral att förvara den i mellan rakningarna.

testpiloterna recension rakning med kniv

Tyvärr är det så att fabrikstillverkade knivar idag sällan är så vassa man kan önska att de var. Man gör en grovslipning vid tillverkningen som oftast inte känns så behaglig vid rakning. Detta kan avskräcka många nybörjare som köper en nytillverkad rakkniv och testar den för första gången. I 9 av 10 fall behöver kniven en slipning av en en duktig fackman. Denna Erbe gick att raka sig med när jag fick den men jag skickade iväg den till Henrik Nygren som har Oak Island Shaving ute på Gotland. Han kan verkligen det här med att slipa rakknivar och han gjorde ett enstående jobb med min Erbe. Han slipade upp den på stenar med 1000, 5000 grit och avslutade med några japanska naturstenar som Tsushima, Okudo och Uchi. Efter det rakade den hur mjukt och lätt som helst. Hans tjänster rekomenderas varmt! Henrik tillverkar även egna, breda striglar av japansk modell som håller hög klass.

recension rakkniv erbe

Att slipa upp en rakkniv kostar några få hundralappar men sen håller slipningen i ett par månader till ett år beroende på grovheten på din skäggväxt och hur duktig du är på att strigla. Räkna med att skicka den på slipning i alla fall en gång per år!

Erbe Straight Razor – Smooth Horn är en vacker och gedigen rakkniv som visserligen kostar en rejäl slant men som håller så pass hög kvalitet att den lätt kan gå i arv från far till son och sonson om den sköts om på rätt sätt. Att välja en rakkniv är en investering men räknar man på det så lägger man säkert samma summa på multibladshyvlar varje år.

recension rakkniv erbe

Betyget hamnar på en 4:a. För mig personligen hade ett större och tyngre blad passat bättre men å andra sidan är en 4/8 smidigare att raka under näsan och raka skägglinjer med. Jag hade också önskat en mer välslipad kniv från början med tanke på priset.

testpilotsrecension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s