betyg 4

Elegant, tidlöst, klassiskt och gott

recension mustaschvax

Recension av Captain Fawcett Barberism Mustache Wax.

När kaptenen kommer med en ny doftserie så är det för mig nästan som när en gammal favoritartist släpper en ny platta, nya Star Wars-filmen eller favoritförfattaren kommer ut med en ny roman. Man har skyhöga förväntningar och kan ibland bli lite blind i sin bedömning. Man vill liksom inte att det ska vara något fel på grejerna. Som du säkert förstår är Capt. Fawcett ett av mina favoritmärken. Jag tycker de lyckas pricka in alla rätt varje gång och göra sånt som jag går igång på. Jag är sällan förtjust i moderna prylar och när det kommer till groomingprodukter vill jag helst att de ska dofta och se ut som något Charles Dickens hade i sitt badrumsskåp.

Fawcett´s nya serie går under namnet Barberism och är framtagen i samarbete med Master Barber Educator Sid Sottung. Som vanligt är det allra högsta klass när det kommer till förpackningsdesign. De som använt C.F´s produkter tidigare känner igen sig.

recension mustaschvax

Vaxet kommer i en liten 15 ml dosa i plåt med den gamle äventyraren själv på etiketten.

recension mustaschvax

Doften är av den typ som är omöjlig för en outbildad doftexpert att beskriva utan ett facit i hand. Det doftar herre. Elegant, tidlöst, klassiskt och gott. Inte alls påträngande tungt utan mjukt och vänligt. En doft att söka tröst i. Men vad består doften av egentligen? Lime, apelsin utgör toppnoten, ros och galbanum i mellannoten och alltihop landar mjukt i en bas av cederträ, patchouli och mysk. Just rosen tycker jag framträder tydligast i detta potpurri. Kan det vara denna galbanum som inte riktigt går att sätta fingret på? Vad i all världen är Galbanum? undrar du säkert. Galbanum, erhålls från ett flertal arter av Ferhula, såsom Ferula galbaniflua och Ferula rubricaulus, blommor hemmahörande i Iran och de turanska stäpperna. Galbanum är ett såkallat gummihart och består av den mjölkliknande avsöndring som efter insektsstygn sipprar ut från stjälkarna, men som sannolikt också utvinns genom medvetna ingrepp från människans sida. (källa; Wikipedia, 2017-12-27).

recension mustaschvax

Men hur är vaxet då? Det var ett tag sedan jag senast använde C.F´s mustaschvax och jag upptäckte att det inte var exakt så bra som jag minns det men i alla fall tillräckligt bra för att knäppa de flesta andra fabrikat på näsan. Vaxet är lätt att skopa upp med tumnageln och relativt smidigt att applicera utan att behöva värma upp det innan. Det första timmarna håller det mina mustaschstråk prydligt och snyggt på plats men under dagens senare hälft börjar vissa bångstyriga strån att frigöra sig och mustaschen behöver fixas till på nytt. Jag vågar dock ändå lova att de flesta mustascher inte har några större problem med detta vax så länge man inte slarvar med förarbetet. Har man en mustasch med långa strån är det inte bara att tvätta, torka med handduk och tro att vaxet alena ska fixa till risbusken och hålla alla strån på plats. Den måste fönas till rätt form innan vaxet appliceras. Detta har jag tjatat om tidigare men det tål att upprepas.

Slutsummeringen blir ändå att Captain Fawcett Barberism Mustache Wax är ett av de bästa mustaschvax du kan köpa i Sverige idag. 165 kronor kostar en dosa till ordinarie pris och detta är verkligen prisvärt med tanke på doften och vaxets kvalitet. Hade den kostat det dubbla hade jag inte varit förvånad men det kanske hade dragit ner betyget något.

betyg 4,5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s