betyg 3

Mondial 1908 – Italiensk elegans

mondial rakborstar

Historian om Mondial börjar i Florens, Italien redan 1908. Företagets grundare och förfader till dagens ägare av företaget hyste en stor passion för rakning och att ta hand om sitt personliga yttre. Där började han, i sin lilla hantverksbod i Florens centrum, att producera sina första mästerverk, sina extraordinära rakborstar, helt och hållet för hand med stor skicklighet och precision. Han utvecklade en allt större hantverkskännedom om material och råvaror allt eftersom tiden gick. Hans förmågor började bli kända världen över, och många prestigefyllda namn utomlands började lägga beställningar hos honom.

Idag har Mondial även ett brett sortiment av raktvålar och rakvatten i de mest fantastiska dofter man kan tänka sig. Det italienska känslan för god smak och elegans genomsyrar varenda produkt.

Man brukar gradera kvaliteten på rakborstar från Boar (vildsvin) ända upp till Silvertip Badger (det finaste håret från grävlingens nacke.) Däremellan finns olika grader av ”finhet” på grävlingshåret. Man kan generellt säga att ”boar” är styvare medan grävling är mjukare och blir mjukare och mjukare ju högre upp i graderingen man kommer. En vildsvinsborste behöver inte vara lika tätt packad med hår för att få en fast och styv ”ryggrad” men saknar den där silkeslena känslan mot huden. En väl använd vildsvinsborste kan ändå utveckla en fin mjukhet allt eftersom hårstråna klyvs och slits in. En tätt packad grävlingsborste får dock en styv och fast ryggrad som en vildsvinsborste men är avsevärt dyrare.

Jag har haft den stora glädjen att titta närmare på och testa två rakborstar ur Mondials ”Basic-serie”. En vildsvinsborste och en grävlingsborste. Borstar av hög kvalitet men med ett något enklare utförande och till ett mera plånboksvänligt pris.

recension raktvål

Recension av Mondial Basic Shaving Brush Pure Bristle, Tortoise Shell.

Eftersom Tortoise Shell (sköldpaddskal) ligger på listan över förbjudna material numera på grund av utrotningshotet så är det alltså frågan om imitation i plast när det kommer till handtagets material. Handtaget känns bra i handen och är lätt och bekväm att hålla i både vid löddring och applicering.

recension rakborsteBorsten är relativt tätt packad med tanke på priset och är styv som en svinborste brukar vara. De tjocka borsten har inte riktigt lika lätt att binda fukt när den läggs i blöt men på grund av sin styvhet fungerar den väldigt bra till hårda raktvålar. Vill man tillsätta mer fukt är det bara att doppa den lätt med topparna i vatten tills man fått önskad konsistens på löddret. Det går såklart bra att löddra rakkrämer med den också. En bra ”första borste” eller för den som söker ett billigt men bra alternativ. Den är något strävare mot huden men bör mjukna med tiden allt eftersom den används.

Om man löddrar tvålen i 30 -45 sekunder så får man tillräckligt med lödder i borsten för 2-3 rakningspass.

Mondial Basic Shaving Brush Pure Bristle, Tortoise Shell är stilren och snygg med en inte allt för blaffig logo i vitt tryckt på handtaget.

testpilotsrecension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s