Percy Nobleman

Percy faller på målsnöret

Recension av Percy Nobleman Edt

Den ambitiösa britten Percy Nobleman har förekommit frekvent hos oss testpiloter på senare tid. Allt må ha startat med skäggprodukter men nu ser man plötsligt karlns välgroomade nuna lite överallt. Och missförstå mig inte, det har varit enastående produkter med höga betyg och flera utmärkelser som bevis. Vi har testat allt från mustaschvax till pomada men nu är det dags för nästa steg i ett groomingmärkes evolution, signaturdoften. Vi har sett det förr och det brukar sällan falla särskilt väl ut. Att röra sig ut ur komfortzonen för att slå sig in på den extremt tuffa marknaden herrparfymer är en utmaning värd namnet. Här huserar sedan urminnes tider tidlösa giganter som Hugo Boss, Calvin Klein, Georgio Armani och så vidare och så vidare. Att försöka sno marknadsdelar här kräver sin man och något utöver det vanliga. 

Percy Nobleman Edt lyckas bättre med sin ambition än till exempel Gentlemen’s Tonic som lanserade tre svindyra men hyfsat slätstrukna dofter för något år sedan. Vad jag anser skiljer de båda åt är att Percy har satsat på en signaturdoft som skall komplementera det befintliga sortimentet medan Gentlemen’s Tonic kastade sig rätt ut i det okända och skapade tre helt skilda dofter som inte utmärkte sig särskilt mycket, även om jag gillade vissa toppnoter. Dessutom hade de ingen direkt koppling till övriga produkter i formspråk eller doft.

Percy Nobleman Edt levereras i en kartong som är en av de snyggaste på marknaden

Percy Nobleman Edt är unik men samtidigt bekant om ni är med på vad jag menar. Doften liknar ingenting annat jag stött på och designmässigt följer den sortimentet väl. Den är både originell och nostalgisk och den gör det den skall göra, representera dagens moderna gentlemän.   

Innehållet i den klassiska men självklara och lite tråkiga glasflaskan med den stilrena vapenskölden är avväpnande. Percy Nobleman Edt kickar igång med en frisk kraftig komposition av citrus och äpple för att sedan lägga sig och bli betydligt mer söt, där vanilj och mysk tar överhanden. Det låter som sagt ganska klassiskt och välbekant men i mixen hittar vi också melon, svartpeppar, lite patchouli och tobak och tillsammans utgör ingredienserna faktiskt en helt unik sammansättning som i alla fall inte jag kan hitta någon motsvarighet till men som ändå går oerhört väl ihop med övriga produkter.

Nu håller det tyvärr inte hela vägen eftersom den är alldeles för klen. Doften klingar av på tok för tidigt och kvar ligger till slut bara en svag hint av vanilj. En långvarighet på under tre timmar är verkligen inte tillräckligt för att motivera ett frekvent användande. En signaturdoft skall trots allt vara doften man alltid återvänder till och den doft man väljer att profilera sig med. Den skall stå längst fram i badrumsskåpet och användas varje dag. Riktigt där är dessvärre inte Percy Nobleman ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s