betyg 4

Svunnen tid med gamla ideal

Recension av Jack Black Supreme Cream Triple Cushion Shave Lather

Att vara Man. Jag återkommer till det. Jag tycker det är viktigt. Att vara man. Det är ett fysiskt uttryck. En mental mognad. Ett sätt att vara. Ett sätt att behandla sin omgivning. Världen behöver fler män. Trygga, mogna, manliga, sexiga. Män.

Den globala trenden att köpa kvalitet, kläder som kan renoveras, skor gjorda med handlag, rakhyvlar som håller i generationer, rakblad med japansk precision som får Hattori Hanzo att bli avundsjuk (om du undrar vem det är, se Tarantino’s Kill Bill!) – den trenden rimmar mycket väl med att vara man. Långsiktighet, precision, omsorg om detaljer.

Gillettes plastiga rakblad gjorda i Asien  (i valfri outsourcad fabrik i låglöneland) väcker ingen respekt, skapar ingen passion.. och de appellerar inte till min manlighet. Tysk precision från Merkur tillsammans med japanska feather-blades, däremot – ja, det skiljer männen från pojkarna. En safety-razor som smeker din kind, lämnar dig len som en orkidés blomblad. För att matcha stålet krävs något mer än nämnda amerikanska superfabrikants senaste marginalknarkande merförsäljningsskapande raklödder.

Enter Jack Black

jack_black

Designen är gjord för att skapa associationer. Du tänker direkt på en gammal barberare på en bakgata i Brooklyn. Ett ställe dit riktiga män går för en behandling med en farligt vass rakkniv med det inbyggda hotet av snar död. Om du inte sett Sweeney Todd – gör inte det, i alla fall inte om du vill använda en riktig rakhyvel.

Jack Black är självfallet inte så gammalt som designen gör gällande. De grundades 2000 och har fått sitt namn av komikern (!). Ja, just det.. alltså Jack Black, komikern.. jaha.. nej, jag vet inte hur de tänkte. De tyckte väl att det lät coolt? Nej, låt oss omfamna rakbladen ett tag till.

Rakning ska vara en ritual. Manlig avkoppling. Grävlingshår. Swish, swosch i rakkrämen. Lödder. Vassa blad. Perfekt resultat. En blick i spegeln. Självsäkerhet och förnöjsamhet.

Jack Black vill landa där. Som märke. Med innehåll. Men det är en svunnen tid med gamla ideal.

Supreme Cream

Lush. Finns inget bra ord på svenska. Överdådig. Luxuös. Det är faktiskt känslan. Det löddrar bra i denna luxuösa burk. Men just burk är ju inte så bra.. Där samlas bakterier när du stoppar ner fingrarna. Syret dödar antioxidanterna. Men i det här facket förstår jag deras val, det är ju så det ”ska vara”. Även om det innebär att bra ingredienser snabbt blir icke-potenta. Men känslan är ändå att marknadsföring och paketering går före innehåll. Mmm…

jack_black_supreme_cream

Det löddrar bra på huden, med fingrar eller med borste. Framför allt med det sista. Och hyveln glider som om det inte fanns något motstånd. Och trots att löddret verkar ha en benägenhet att fastna på huden och inte rinna av (vilket är bra) så sköljs den någorlunda fort av hyveln (vilket inte brukar vara fallet om den fastnar på huden).

På den negativa sidan kan sägas att huden efteråt har samma känsla som när du tvättat den med tvål. Stram. Torr. Inte så bra, men lätt ordnat med en schysst fuktighetskräm. Men dock upplever jag mycket sällan skärsår med denna kräm, vilket ju är ett bra betyg. Det är ju precis det den ska undvika.

Så det är bra och mindre bra. Det är framför allt en nostalgitripp, om än uppdaterad. Du faktiskt kan vara man och raka dig med riktig hyvel och faktiskt med bättre produkter än denna, men med sämre känsla än Jack Black levererar.

Betyget? Blandat. Det blir en svag 4.

För attityd? 4+
För känsla? 4+
För bra egenskaper under rakning? 4
För effekten efteråt? 1
För förpackning? 5 eller 1 – beroende på om du vill ha en snygg klassisk förpackning eller en bra förpackning

Men sen är det en sak till.. Jack Black. Authentic and Original. Varför får jag känslan av att det inte är en barberare i Brooklyn som vuxit sig stor? Varför får jag känslan av att det sitter en managementkonsult med en illvillig affärsplan på Manhattan och funderar på hur man kan förpacka rakkräm och sälja den dyrt till killar som vill ha nåt annat än Gillette? Authentic and Original. Grundat 2000. Med namn efter en komiker? Hmmm…

groomingbetyg4minus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s