betyg 3

Phenom Power vs. Proglide Power

Recension av Gillette Fusion Power Phenom Rakhyvel & Fusion Proglide Power Rakhyvel

Phenom

Gillette Fusion Power Phenom Rakhyvel är en av Gillettes senaste rakhyvlar med fembladsteknologi på rakytan, ett precisionstrimmerblad och med inbyggd batteridriven vibratorfunktion för ökad komfort. Visst fungerar det. Man får en jämn och hudnära rakning över lag och den är lätt och bekväm att använda dagligen eller när så önskas. Den inbyggda vibrationen finns för att öka komfort men gör inte någon märkbar skillnad för rakningsresultatet för mig.

recension rakhyvel

Phenom Gilette Fusion Power fungerar jättebra att använda dagligen utan större hudirritation eller rodnad under flera veckors tid. Det man kan sakna är den där sista finjusterande finessen i teknologin som gör att rakningen blir riktigt slät. Man skulle kunna föreslå dig som söker en hyvel att använda vid tredagarsrakning snarare än vardagsrakning att använda denna hyvel. I kombination med ”RazorPit rakbladsslipare” rensas det upp väl och blir rent mellan bladen och hyvelbladets livslängd förlängs ytterligare. Det är dock inga avsevärda skillnader på rakningen efter bladslipningen, men det hjälper. En trea.

Proglide

Redan vid första rakningen känns här ett närmare och mer hudnära resultat än för Phenom PowerGillette Fusion Proglide Power Rakhyvel är den nyaste hyveln och har bland annat tunnare blad och smörjande remsa med inslag av mineralolja för en ännu mer behaglig rakning. Man märker även av att det finns mer preciserad mekanik (kanaler) som gör att överflödiga rakprodukter rensas bort. Även denna hyvel har en batteridriven vibratorfunktion för ökad komfort. Den är både lättsammare i ljud och användning än motsvarande på Fusion Power.

recension rakhyvel

Jag skulle absolut rekommendera Proglide Power om du letar en ny rakhyvel som ”gör sitt jobb” och behåller kvalitén allteftersom att den används. Till skillnad från Fusion Power får jag intrycket av att varje rakblads livslängd är någon dag längre på denna hyvel innan de behöver rengöras eller slipas med den lättanvändliga RazorPit. Resultatet efter slipningen är minst lika bra som före. Kompletteras bäst med rakskum/kräm efter respektive användares hudtyp. Högsta betyg!

bäst i test

3 svar »

  1. ”I kombination med ”RazorPit rakbladsslipare” rensas det upp väl och blir rent mellan bladen ”

    Har Razor Pit, men, rensas mellan bladen, inte något jag märkt.

    Gillette’s powerhyvlar gav mig den bästa rakningen någonsin, men vibrationsmotorn går sönder, vilket förstås är tanken som gör att man måste köpa nytt ca en gg/12 mån om man vill ha den funktionen.

  2. Nej, Proglide är inte värd det högre priset. Den är alltför mesig; hyveln väger för lite i handen vilket gör att du inte känner att den arbetar varför du lätt lockas att ta i för hårt eller köra fler gånger än nödvändigt. Och det är också det som är problemet med de nya ”lätta” och så kallat komfortabla hyvlarna. De är FÖR komfortabla. De gör helt enkelt inte sitt jobb. En bra hyvel ska vara tung så att den ger en hudnära rakning redan efter första draget medhårs. Därför ger inte Proglide – och inte GiIlettes andra hyvlar heller för den delen – någon hudnära rakning, och det faktum att de ska vara ”skonsamma mot huden” tack vare allt krimskrams i form av lubricate-remsor och rörliga blad motverkar faktiskt sitt syfte – ju fler gånger du är tvungen att at på ett och samma ställe och ju hårdare du är tvungen att trycka för att bli renrakad, ju MER SKADA tillfogar du huden. Medan tunga hyvlar som saknar dessa finesser faktiskt är skonsammare och ger bättre rakning. Feather exempelvis ger mycket bättre rakning.
    Gillette Progilde är nog den sämsta hyvel jag provat någonsin. och vad gäller motorn är det inget annat än rent trams. Det är inte på något sätt behagligt (tvärtom, det är en ganska obehaglig upplevelse) och det gör varken från eller till på resultatet. Rent värdelöst. Jag slog av den direkt.

  3. Kör bara med rakhyvlar, men har ännu inte testat proglide. Är den verkligen värd det högre priset? Annars är ju power-funktionen i phenom underbar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s