betyg 4

Hur vill du ha huvudet just idag..?

Recension av Philips Headgroom

Philips Headgroom QC5550 – en helt ny produkt för oss som vill ha minimalt (om ens något) hår på huvudet. Det är en rakapparat som lanseras som ”Gör-det-själv-groomer”. Med denna snyggt formgivna maskin i din hand kan du själv välja hur du vill bli klippt, den ska fixa allt mellan 0-15 mm hår och kommer med 3 olika längder för trimning och ett rakhuvud för att raka helt slätt.

Huvudet roterar 180 grader och batteritiden är specad till 60 minuters användning utan sladd (som dock medföljer både för laddning och användning) samt 1 timmes laddningstid. Jag har inget att invända mot de siffrorna. Produkten är sköljbar under kranen (ja, inte bara trimsaxarna, hela maskinen), och dessutom följer en handhållen spegel med – för att du lätt ska se vad du pysslar med i nacken. Just det sistnämnda är helt obegripligt att inte andra tillverkare av rakdon till huvudet skickar med/erbjuder. Vi som stått framför en platt spegel med en trimmer, en rakhyvel etc där blodvite uppstått är i behov.. Men dock ska sägas, att om du rakar slätt så är spegeln ganska överflödig – då är dina fingertoppar bättre verktyg för att stämma av vilka områden som är färdigrakade.

recension philips headgroom

Nu finns det några olika perspektiv att recensera en sådan här produkt med. Om du idag använder en trimmer så har du inte samma perspektiv som en person som använder hyvel. Eftersom jag använt både trimmer och hyvel så tar jag bägge perspektiven.

1. Du använder hyvel idag
I så fall är det här en produkt som du inte automatiskt kommer gilla, men som du trots allt kan ha god användning för. Låt oss säga det med en gång – det blir inte lika slätt med maskin som det blir med hyvel. Så är det bara – och det lär nog så förbli, precis som vid ansiktsrakning. Men Philips kommer rasande nära! En eloge för det. Vi pratar mycket nära, närmare 0 mm än 0,5 mm. Men varför ska du då byta till maskin? Tja.. det kan jag egentligen inte se nåt skäl till. Men du kan komplettera.

Att raka med hyvel (använd i så fall HeadBlade!) ger en vansinnigt slät och fräsch känsla som en maskin aldrig kan ge. Men det finns ju risker också – små eller stora skärsår pga. dålig sikt i nacken eller ojämnt underlag är något som jag tror alla hyvelrakare varit med om. Oftast händer det mig på resa, då jag inte har rätt spegel, dåligt ljus etc. I de lägena kommer jag nog stoppa ned maskinen istället. I andra lägen kanske det inte är dags att blöta ned huvudet, applicera rakkräm och hyvla – det kräver troligen att det är morgon eller åtminstone att du precis kom ut ur duschen. Är du på språng kan du, med maskin, raka av barret – fullt påklädd.

2. Du använder trimmer
I så fall har du troligen en lite halv-kass sak från el-giganten och inte den där lilla japanska supervassa saken som frisören har? Dvs när du trimmar kommer du inte riktigt ned i samma minimala längd som din frisör lyckas med. Jag vill påstå att Philips Headgroom QC5550 troligtvis är (mycket) bättre än din nuvarande produkt – den är i vilket fall lättare att använda eftersom du kommer åt lättare med det roterande huvudet. Att man dessutom har 3 olika trimsaxar med i paketet som kan ställas in i 11 olika längder gör att du kan välja olika längd på olika ställen och få till en snaggfrisyr om du så skulle vilja. Dessutom, i och med att detta i grunden är en rakapparat så kan du lyckas med det som din trimmer inte lyckas med. Raka helt slätt. Jag skulle därmed säga, fördel Philips. Flavour of the week i hårlängd kan den här maskinen hantera galant. Lite skugga? Check. Helt slätt? Check. Lite längd? Check. Kombination? Dubbelcheck.

Nackdelen är att den burrar rätt högt och det kan ju faktiskt vara lite irriterande, t.ex. om din respektive ligger och sover.  Den sägs dock vara underhållsfri, i form av att den inte behöver oljas. Istället säger Philips att den har självslipande blad. Hur det är med den saken lär inte visa sig förrän efter längre tid. Men det låter ju bra.

Priset hos grooming.se är 949 kr. Det tycker jag är helt okej. En schysst trimmer i frisörklass går loss på ca 1200 eller (mycket) mer. En kass trimmer på elgiganten kan du säkert hitta för nån hundralapp. Men den här gör ett så mycket bättre jobb. Jämför jag med ett års konsumtion av hyvlar och raklödder så tjänar du in kostnaden inom ett år. Men om hyvel ger den ultimata rakupplevelsen och den här är strax under så kan det inte bli högsta betyg. Men det blir en stark 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s