betyg 5

Högsta Betyg!

Recension av Feather MR3 Neo Rakhyvel

Feather är ett klassikt märke från Japan som tillverkar allt från rakknivar till traditionella hyvlar och deras rakblad är kända för sin exceptionella skärpa. Den jag har fått testa är en 3-bladshyvel som skall tålas att jämföras med andra bladsystemshyvlarna på marknaden som till exempel Gillette.

recension rakhyvlar

Handtaget

Det första som man läger märke till när man håller den i handen är vikten, trots att den ser lite plastig ut på bild så får vikten (och att den delvis är gjord i metall) den att kännas gedigen. Handtaget har en mönstrad gummibeläggning på insidan för perfekt grepp, den kommer inte glida ur handen vid rakning och den böjda formen innan rakbladet gör att man kommer en bit från ansiktet med handen vid rakningen. Det finns även en omställare vid toppen av hyveln för att låsa bladet, mer om det senare.

Bladet

Feather har här utvecklat en treblads variant med lite egna lösningar, underst sitter en rulle med hål som skall lägga håret tillrätta innan rakning, om det gör det vet jag inte men den bidrar till en lätt ”massering” vilket gör rakningen lite bekvämare. Efter det kommer det två gummirännor som spänner ut huden och lyfter hårstrået lätt för en närmare rakning och sedan följer tre vassa rakblad. Högst upp sitter det tre Vitamin-E berikade remsor för att minska hudirritation, dessa tar fort slut och känns väl inte som avgörande för rakningen utan jag lutar mig hellre mot bra rakprodukter som kanske en pre shave-oil istället.

De vassa bladen är även inlåsta av några tunna metalltrådar för att minska riken av skärsår. Bladen i sig är bra och att Feather gör vassa blad märker man direkt och de håller även skärpan bra. Jag har använt min ca 7 gånger nu och bladet är fortfarande skarp och använder du en RazorPit efter rakningen så kommer det ge dig en bra rakning länge innan du måste byta.

recension rakblad

Rakresultat

Att det är vassa blad kräver att man är noga med förberedelserna annars blir det lätt skärsår, rakningen bör ske efter rengöring med framförallt ordentligt fuktad hud så en varm dusch innan och bra rakprodukter är ett krav. Den har en liten annan lutning än andra märken vilket gör att man få prova sig fram de första gångerna med hur mycket tryck man behöver, det är ju också så att man måste ge huden en chans att vänja sig men efter den tredje rakningen fick jag ett mycket bra rakresultat utan irritation eller skärsår. Jag använde mig också av att man kunde låsa rakbladet i ett fastare läge (den är inte hel låst) och det är perfekt om man rakar små ytor tex. under näsan, annars var den ökade rörligheten ett lyft och den gör ett mycket bra jobb helt jämförbart med de andra aktörerna på marknaden som kanske skryter med fler blad och ligger i en annan prisklass.

Resultatet tillsammans med kostnaden ger den här hyveln högsta betyget, du får faktiskt nio nya bladsystem för ca 200 kronor och det räcker klart ett helt år om man som jag endast rakar sig några gånger i veckan.

bäst i test

2 svar »

  1. Kul med lite alternativ till Gillette som ju dominerar marknaden i Sverige. Hur står sig hyvlarna i jämförelse? Har testat feather rakblad till säkerhetsrakhyvlar och dessa är verkligen utan konkurrens bäst. Vill absolut testa denna om den håller samma nivå!

  2. Mycket bra och detaljerad recension. Håller dock inte med om att rakningsresultatet skulle vara till viss del beroende av förberedelser. Tvärtom tycker jag att poängen med den här hyveln är att den INTE kräver några egentliga förberedelser – den är nämligen så tung att man inte alls behöver ta i när man rakar sig. Det är med hyvlar som saknar tyngd – vilket i sin tur gör att de tar sämre – som man riskerar att irritera huden eftersom man måste ta flera gånger på samma ställe och vara mer hårdhänt. Eftersom det går så lekande lätt med Neo så skonar man faktiskt huden istället. Och personligen anser jag inte att man behöver några inkörningsrundor med den – för mig kändes den rätt med en gång och det behövdes inte någon ansträngning alls. Hyvelns stora fördel är alltså att dess tyngd – har en hyvel en rejäl tyngs när den ligger i handen och när man kör över huden, så behöver man faktiskt varken pre shave oil eller andra förberedelser. Hudirritationer och skärsår får man av för lätta hyvlar och för slöa blad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s