betyg 2

Mystik som kommer av sig

Recension av L’Occitane Baux Deo Stick

Jag ska inleda med att poängtera att jag egentligen inte är någon vän av deo sticks eller stick deodorants som märkesvara. Jag tycker det är en märklig och lite onödig produkt, som inte riktigt kan bestämma sig för om den ska vara ett dyrt alternativ till roll-on eller ett billigt parfymalternativ för de som inte har råd att köpa Edt av samma märke. För de mesta anser jag även att deo sticks ger en ofräsch, klibbig känsla, och den fräschör som finns i eau de toilettens sprayform eller rakvattnets ”blaskande” saknas ofta.

Uppstickarmärket L’Occitanes deo stick-variant ur parfymserien Baux ger dock inte den där klibbiga, smetiga känslan som annars är så vanlig; tvärtom torkar den direkt in i huden och känns därför ovanligt fräsch i det avseendet. Den är också mycket effektiv mot svett, då jag i flera dagar prövat den på jobbet och faktiskt varit helt torr på de ställen där jag applicerat den, trots att det varit varma vårdagar med förhållandevis höga temperaturer. Och jag tillhör annars de som svettas kolossalt oavsett situation och årstid. Så där får L’Occitane Baux Deo Stick mer än godkänt. 

recension deodorant

Däremot är doften, inspirerad av ”riddarna från det provensaliska Les Baux”, en besvikelse, eller snarare: doften i sig är egentligen mycket fin, med sina sensuellt mystiska och samtidigt sofistikerade toner av cypress, rökelse, vanilj, peppar och kardemumma. På papperet en manlig och kryddig blandning som i alla fall går hem hos mig direkt när jag sticker näsan mot parfymen. Problemet är bara att doften är så diskret att den totalt försvinner ett par minuter efter det att du satt den på kroppen.

Nu vill ju en del att deo sticks inte ska vara alltför påträngande i sin doft på grund av att de främst också används för att dämpa och ta bort svettlukt samt avleda fukt, i motsats till en eau de toilette som har den rena parfymen som funktion. Jag har dock prövat många stick deodorants som åtminstone förmår att behålla sin doft i några timmar, men när doften är så obefintlig som här kan man lika gärna köpa en billig effektiv roll-on och sedan en bra Edt istället för att slänga ut 175 kronor på ett deo stick som ändå inte ger sig tillkänna. Synd på en annars lovande doft. ”Mystisk” borde inte vara detsamma som osynlig..

L’Occitane Baux Deo Stick stick ska som sagt ha beröm för sin tendens att inte kleta och för sin svettdämpande effekt och det är också anledningen till att den inte får absolut bottenbetyg, men då den ingår i ett dyrt parfymmärke så förstår jag överhuvudtaget inte poängen med den när doften lyser med sin frånvaro – istället bekräftar den bara min känsla av meningslöshet inför exklusiva deo sticks som företeelse.

Co-Pilot Glenn, 47 år


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s