betyg 4

Shave it off – part II

Recension av HeadBlade huvudrakningsprodukter

Idag fortsätter uppdraget att testa HeadBlades rakprodukter för huvudet:

När man väl är ren och fin vill man bli slät också. Igentäppta porer och dött hud är inget kul, i synnerhet om man skall raka sig. En försiktig peeling är helt klart på sin plats. HeadShed gör detta med hjälp av valnötsskal, den innehåller en sorts skrubbande pulver gjort på denna beprövade naturprodukt. I burken finner vi en mycket lätt lotion, som känns skönt mot skallen efter tvätten. Ingen speciell doft, det känns först som en vanlig peelingkräm men man förstår snabbt att de har tänkt till, den lätta, lite smårinniga konsistensen gör att det sprids snabbt och effektivt på skallen, även bland den korta hårstubben. Samtidigt kan det kännas lite väl lätt, det rinner undan på det nytvättade ännu blöta huvudet. Skrubbar gör den ganska försiktigt, är man dock ovan vid att raka skallen kan det kännas lite grovt i början – det skulle gå att ha det ännu finare, men det funkar bra som det är. Det är mycket skönt att förbereda huden men en skön massage innan rakningen, och krämen hjälper även till att mjuka upp hårstråna på huvudet, om man nu har styva och svårrakade sådana. Man skall här tänka på att håret på huvudet i allmänhet är mjukare än skäggstråna, men det är tätare – att ha mjukat upp det innan rakning kan vara ett bra sätt att förebygga att man måste ta i med rakhyveln och därmed orsakar irritation.

scrubkräm för huvudrakning

Efter att ha skrubbat runt bland stubben och sköljt bort känns det riktigt bra, man nästan känner hur hyn andas. HeadShed är något smetig mot huden, så man anar att det kan bli omständligt att skölja av, men så är inte riktigt fallet, det rinner av lätt – lämnar precis lagom lite av det återfuktande. Riktigt tydligt blir det först när man får på rakkrämen, då känns det hur lätt och jämt den sprids på den nypeelade huden. Sammantaget är produkten mycket bra, det ger verkligen ett kännbart resultat på ett ganska behagligt sätt. Dock skulle den tjäna på att vara ännu lite mildare i skrubbeffekten och kanske något mindre rinnig, ett snäpp mer geléartad. Samlat betyg: en stark 4.

HeadBlade erbjuder en alldeles utmärkt rakkräm, som jag personligen gillar mycket – en liten varning dock, krämen har en mycket stark doft av mentol, och det känns verkligen mot huden, den stinger rätt bra, så att det blir nästan obehagligt om man är ovan. Själva rakverktyget i serien, HeadBlade, förtjänar en egen recension – en genomtänkt produkt som rakar oväntat mjukt och ger ett förstklassigt resultat.

klassiska rakhyveln för huvudrakning från headblade

Vi som har problem med känslig hy och invuxna hårstrån har stor hjälp av ClearHead, en desinficierande och sammandragande gelé som bl.a. förebygger folikulit. Skallens känsliga hy måste vårdas noga, och då kommer HeadLube till stor nytta – det är en mycket bra återfuktande lotion som är särskilt framtagen för skallen, enligt min mening oumbärlig för alla ”flintisar”.

Några saker att tänka på för den som inte har rakat huvudet slätt förut:

  • Skallen är ganska omtålig under håret, tänk på att det kan kännas ganska ovant och lite känsligt till en början. Det är bl.a. ingen bra idé att raka sig mothårs med en gång för att få det alldeles lent. Huden vänjer sig snabbt, men det blir skönare att ta det lite försiktigt de första två-tre gångerna!
  • Innan man rakar sig med blad första gången, eller om man har låtit håret växa ut några millimeter, måste man trimma det så kort som det bara går; det är jobbigt att få bort även ganska korta hårstrån med blad – de täpper till rakbladet, rakningen går trögt, huden blir irriterad.
  • Under de ljusa månaderna blir huvudet utsatt för sol, och den fina huden bränns mycket lätt! Solskyddsprodukter eller något på huvudet är ett måste!

servetter som mattar skalpenNär man väl har börjat ha skallen rakad till vardags kan det ibland kännas som att det behövs en snabb liten uppfriskning av huden även där uppe. Som sagt, skalpen utsätts för både vädrets och inomhusmiljöns makter, man svettas, man har mössan på sig hela dagarna… För vissa blir huden lätt trött och ofräsch. HeadWipes är mycket praktiska, styckesförpackade små rengöringsdukar särskilt för detta ändamål! De känns sköna mot huden, med en lite kylig, uppfriskande känsla. De är effektiva, får bort det som skall bort. De allra känsligaste kan nog känna sig aningen strama, men jag hade inga sådana problem. Hade varit en häftig grej om de dessutom återfuktade lite, men det kan vara svårt att kombinera det med den rengörande och uppfriskande effekten. De är mycket bra för dem som lätt blir lite oljiga och glansiga på skallen och vill få bort det under dagen I grund och botten är detta en ren bekvämlighetsprodukt, nästan lite onödig lyx, inte minst med tanke på det förhållandevis höga styckpriset. Å andra sidan är de mycket praktiska, jätteenkla att bara dra fram och använda, och alla som har haft slätrakad skalle och känt behovet av en snabb genomtorkning förstår hur skönt det är. Jag ger HeadWipes en 4 i betyg.

/TestPilot Sandor, 38 år

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s