betyg 5

En tvål på bit

Recension av Dermalogica Clean Bar

Dermalogica Clean Bar är en ansiktsrengöring ”på bit”, d.v.s i samma format som en enkel hederlig tvålbit. Dess främsta fördel är att den, till skillnad från vanlig tvål, inte torkar ut huden, tvärtom innehåller produkten ett antal väl utvalda naturliga ingredienser som är kända för sin hudvårdande verkan.

dermalogica man clean bar

Den rika, naturliga doften är det första som slår emot en när man öppnar lådan. Dermalogica har inga anspråk på att tillverka organiska eller ekologiska hudvårdsprodukter, men i Clean Bar har de lyckats med en produkt som ger en omedelbar ”naturlig” känsla. Biten ligger skönt i handen och löddrar väl. Att massera in ansiktet med det härligt mjuka löddret och känna sig omgiven av den fina doften är en stor del av behållningen med denna produkt – vilket härligt sätt att väcka så väl hud som sinnen till liv!

Clean Bar rengör grundligt men milt. Jag har under testperioden inte märkt någon uttorkande verkan alls, trots att min hy lätt blir torr och känslig i vanliga fall. Rengöringseffekten är kännbar, huden känns ren och fettfri, men absolut inte torr. Dermalogica rekommenderar två tvättningar, och det är nog klokt, det känns att det ”tar mer” andra gången. Effekten är väldigt omedelbar – jag har inte märkt någon skillnad i längden, man kan räkna med att det man känner efter första användningen är den effekt man får av produkten. Någon gång har jag känt en svag pirrande känsla i huden under andra tvättningen, nästan lite som efter en rejäl peeling, dock inte obehagligt på något sätt. Jag skulle tillskriva detta de djuprengörande ingredienserna Clean Barstoltserar med. Efter tvätten känns ansiktet fräscht uppfriskat, dock utan den typiska ”kyliga” känslan av sammandragande ämnen, som emellanåt används som en genväg i en del produkter. Samtidigt är den löddriga massagen ett utmärkt sätt att mjuka upp skäggstråna och förbereda ansiktet för en skön rakning. Det är också en del av produktens marknadsföring, den ingår i Dermalogicas serie för rakprodukter – även om den mycket väl kan komma till användning även om man inte rakar ansiktet dagligen. För oss med envisa, styva hårstrån är det en stor fördel att ha förberett såväl ansiktet som skägget på detta sätt; det blir som en modern variant på gamla tiders raktvål och borste, med alla dess vårdande fördelar, men utan dess uttorkande effekt.

Under testperioden var jag tvungen att låta bli att raka mig i några dagar inför en fotografering. Här kom Clean Bar verkligen till nytta: dels genom att täcka upp för själva rakningens rengörande verkan, dels genom att faktiskt vårda och mjuka upp skäggstråna, och därmed ta udden av den obehagliga, kliande känsla som styva strån ofta orsakar när man precis har börjat odla en ”stubbig” look. Jag kan mycket väl tänka mig att de med permanent skäggstubb eller full ansiktsbehåring får god nytta av Clean Bar, den både rengör och vårdar såväl skinn som skäggstrån på ett milt och behagligt sätt. När det väl var dags att raka sig igen var jag åter glad att ha Clean Bar till hands, de vid det laget svårrakade, längre stråna blev mycket väl förberedda för rakkrämen och bladet.

Själva tvålbitsformen tilltalar mig personligen – det är ett väldigt omedelbart format som jag har mycket lätt för att använda, det känns smidigt och drygt. Produkten känns lite gammaldags rejäl och stabil, en form av rengöring man är van vid och känner väl igen. Är man ovan vid tvålbitar och föredrar t.ex. flytande medel, kan detta snarare vara en nackdel. Att behöva fumla runt med en kloss som man inte är van vid kan kännas ganska omständligt, även om doften och ansiktsmassagen kompenserar rätt bra.

En intressant vinkling vore att testa Clean Bar tillsammans med andra produkter ur Dermalogicas rakningsserie och undersöka hur väl de fungerar ihop, i fall de lyckas komplettera varandra.

Clean Bar är tyvärr mycket dyr, 245 kr. Den är visserligen väldigt dryg, så investeringen håller riktigt länge. Priset är faktiskt den enda nackdelen med Clean Barjag kan komma på, i övrigt har den gott och väl infriat, och till och med överträffat, mina förväntningar. Jag har haft både nytta och nöje av den, och skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa och använda den i längden. Betyget blir 5-!  /TestPilot Sandor, 38 år

groomingbetyg5minus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s